Welkom bij het eeuwfeest van St. Joseph!

Onze St. Josephkerk is op 1 mei 1918 gewijd. Dat eeuwfeest gaan we met elkaar vieren! Er is een uitgebreid programma samengesteld in het laatste weekend van mei.

In het jubileumprogramma is ruimte voor jong en oud, voor traditie en vernieuwing, voor aandacht en ontmoeting. Een uitnodiging om verder te Timmeren aan de Toekomst. Omdat we geloven dat de gemeenschap rond de St. Josephkerk van blijvende waarde is voor Hooglanderveen, Vathorst en de hele parochie. We blikken terug op de afgelopen 100 jaar en kijken vooral ook vooruit. Je bent welkom om het feest mee te vieren van donderdag 24 mei tot en met zondag 27 mei in en rond onze kerk.

Er is de afgelopen weken hard gewerkt door jong en oud om een zo gevarieerd programma samen te stellen. Van de tentoonstelling tot de slotmusical, het verhaal van St. Joseph wordt zo ook jouw verhaal!

Programma donderdag 24 mei – Maria

Het Jubileumweekend en de speciale tentoonstelling over 100 jaar St. Joseph worden donderdag 24 mei om 19.00 uur geopend door hulpbisschop Herman Woorts. Aansluitend volgen de Mariavespers (19.30 uur) en de avond Maria in Beeld (20.30 uur).

Maria in Beeld is een presentatie over hoe en waarom Maria vanaf de oud-christelijke tijd tot in de onze in beeld is gebracht, zowel in het Westen als het Oosten. Verschillende momenten uit haar leven worden getoond. De oudste voorstellingen die te zijn komen uit de Romeinse catacomben en dateren uit de 3e eeuw. Verder zijn er fresco’s, mozaïeken, schilderijen en beeldhouwwerken te zien. Mgr. Herman Woorts kan veel over de geschiedenis en beeltenissen van Maria vertellen.

Programma vrijdag 25 mei – Verbinding

Vrijdag 25 mei onthullen leerlingen van DOK12, kbs De Marke en de St. Josephschool een zelfgemaakt kleurrijk kunstwerk, dat de verbinding tussen verleden en toekomst verbeeldt (10.00 uur). Senioren en kinderen ontmoeten elkaar daarna bij de koffie om een spelletje te spelen en gezellig te kletsen. Omdat we graag de generaties verbinden, zoals dat ook wekelijks in onze vieringen gebeurt.
Het avondprogramma wordt gevuld met Aan Tafel bij Joseph (18.00 uur). Een professionele kok zal een heerlijke paella-maaltijd klaarmaken, die in de tent achter de Parochiezaal geserveerd wordt. Er is genoeg voor iedereen, maar het is wel handig om je aan te melden (lokaalteam@stjoseph-olva.nl).

Dan volgt om 20.00 uur een jubileumconcert van muziekvereniging Animato en de Gregoriaanse Schola. Een opmerkelijke combinatie van harmonie en gregoriaanse klassiekers. Dit concert is te zien en te horen in de kerk.
Voor de tieners en jongeren is er een spannende kamp-chillvuuravond (20.00 uur) met verhalen, je eigen favoriete muziek, spellen en lekkernijen bij het vuur. De kampvuurplaats is bij de ingang van het bos, naast de pastorie.

Programma zaterdag 26 mei – Ontmoeting

Zaterdag 26 mei staat in het teken van een sportieve en creatieve gezinsmiddag op het kerkplein (14.00 uur). Er zijn uitdagende spellen, toernooien en workshops. Daag pastoor Tuan uit in het tafeltennistoernooi, laat je ouders zien dat jij beter bent in de oud-hollandse spellen van hun jeugd, doe de GPS-speurtocht rond de kerk, beklim de kerktoren en laat je handen het werk doen in verschillende creatieve workshops. Natuurlijk is de jubileumtentoonstelling te bekijken en is er voor iedereen onbeperkt suikerspin!

Tijdens de Avond van het Trappistenbier staat ontmoeting, traditie en smaak centraal. Een professionele biersommelier onthult de geheimen van het kloosterbier (20.00 uur). Waarom wordt het in kloosters gebrouwen, welke smaken zijn er te ontdekken en waar let je op als je van echt bier wilt genieten. Deze avond is niet alleen bedoeld voor bierdrinkers, maar juist voor iedereen die meer van de traditie en de combinatie met het nu wil ontdekken! In verband met de beperkte ruimte is aanmelden gewenst (lokaalteam@stjoseph-olva.nl). We vragen een kleine bijdrage van 7,50 euro voor deze activiteit.

Programma zondag 27 mei – Jozef

Zondag 27 mei begint met het ZondagsOntbijt Jubileumstijl (09.30 uur) voor vrijwilligers. Voor al die mensen die zich achter de schermen inzetten voor onze gemeenschap. Wil je meedoen, meld je dan even aan (lokaalteam@stjoseph-olva.nl)!
Om 11.00 uur start de feestelijke jubileumviering, waarin we in dankbaarheid terugkijken en Gods zegen vragen voor de toekomst. Aan deze viering met het voltallige pastoraal team zullen alle koren van de gemeenschap hun steentje bijdragen. Er is natuurlijk kinderwoorddienst voor alle basisschoolleerlingen! Aansluitend opent burgemeester Bolsius een grote brunch op het kerkplein, met voor de kinderen diverse spelen (12.30 uur). Er zijn poffertjes, loempia’s, allerlei gerechten door parochianen gemaakt en heerlijk ijs!

Het jubileum wordt afgesloten af met Sint Jozef, de musical (15.30 uur). Jozef wordt op een muzikale en eigentijdse manier in de schijnwerpers gezet. Dat verdient de patroon van onze kerk!

Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda spelen Sint Jozef, de musical. Iedereen kent Jozef uit de kerststal, als verloofde van Maria, de moeder van Jezus. Jozef staat er vaak een beetje verloren bij, maar in deze musical krijgt hij het volle pond. Sint Jozef, de musical gaat over het leven en het werk van timmerman Jozef. Nieuwe teksten op bestaande musicalliedjes, uit The Sound of Music, West Side Story en Les Miserables, vertellen zijn verhaal. Een verhaal dat verrassend actueel blijkt…

Je bent van harte welkom om mee te Timmeren aan de Toekomst en dit feest samen te komen vieren! En wil je de gemeenschap een cadeau geven, dan kun je een bijdrage voor de duurzame torenverlichting in de grote spaarpot doen!