Welkom!  Vathorst en Hooglanderveen vieren samen Kerst!

 Het Kerstfeest in de warm versierde St. Josephkerk. Vieringen voor jong en oud, zodat je als kerstganger altijd een plekje hebt!


opfris lampje
Maar, wat vieren we eigenlijk met het Kerstfeest? Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: de geboorte van Jezus, een verterend kindje in de stal van Bethlehem. Op Kerstavond hoor je het bijbelverhaal erover, opgetekend door Lucas. Je kunt het verhaal hier lezen!
Kerstmis, de geboorte van Jezus, is het begin van een kort, maar indrukwekkend leven van -zo geloven christenen- de Zoon van God. Hij laat zien wat goed leven betekent, wijst ons de weg die we in ons leven gaan en is ons nabij in lijden en dood. Kortom: de geboorte van Jezus is een moment om te vieren.

Kerst op Schoot (dinsdag 24 december 17.00 tot 17.30 uur)
Jezus zei later in zijn leven ‘laat de kinderen tot Mij komen’. Daarom verdienen de peuters en kleuters jaarlijks de primeur! Om 17.00 uur vieren we met de allerkleinsten en hun mama’s /papa’s /oma’s /opa’s het kerstfeest. In een half uur leven de kinderen naar het grote moment dat het kindje Jezus in de kribbe wordt gelegd. Een viering waar de peuters en kleuters helemaal Kerst kunnen vieren, omdat stil zitten niet echt nodig is.
* Tip: de overige vieringen zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar

Familiekerst (dinsdag 24 december 19.00 tot 20.00 uur)
De traditionele familieviering. Een viering speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar. Het Kinderkerstkoor zingt met enthousiaste kinderen en alle aanwezigen bekende en onbekende kerstliederen en je moet niet raar opkijken als diaken Frank je uitnodigt in optocht naar de kerststal te komen.
* Tip: kom op tijd. Vanwege voorschriften mogen we geen stoelen bijplaatsen

Kerstnachtmis (dinsdag 24 december 21.30 tot 22.45 uur)
We komen samen in de Kerstnacht bij de feestelijke eucharistieviering: warme kerstliederen en een verrassend actueel verhaal rond de kerststal. Waarom is het zo goed dat God in het kind Jezus ter wereld kwam? De Young Spirits zingen internationale kerstliederen.
* Tip: kies voor deze viering als je kinderen ouder zijn dan 12 jaar


opfris lampjeKerstmis vieren doen we uitgebreid en feestelijk in de St. Josephkerk. Daarvoor worden de kerstklokken geluid, deze kondigen het blijde nieuws aan. Door het jaar klinken er vaak twee, maar bij zo’n feest als Kerstmis luiden we graag alle drie de klokken.
Luister maar op 24 en 25 december! Een kwartier voor aanvang van alle vieringen luiden de feestklokken 7 minuten en zo dragen we ook bij aan dat typische kerstgevoel in Vathorst en Hooglanderveen. Want, of je nou naar de kerk komt of niet, klokgelui hoort er -zeker op deze dagen- echt bij!

kerststal_2011eerste kerstdag (woensdag 25 december 11.00 tot 12.00 uur)
Na de drukte van de nacht volgt de gemoedelijke, maar meer dan feestelijke kerstviering met muzikale ondersteuning van het Dameskoor St. Henricus*. Hoe gaat het verhaal eigenlijk verder? Wat gebeurt er na de kerstnacht in Bethlehem? De kinderen fleuren in de Kinderwoorddienst de grote adventskalenderkerstboom helemaal op! Aansluitend is er koffie/thee/limonade in onze Parochiezaal. *vanaf 10.15 uur zingt het koor bekende kerstliederen.

eerste kerstdag (woensdag 25 december 15.00 tot 16.00 uur)
Even de benen strekken of gezellig met je (klein-)kinderen een bezoekje brengen aan de kerststal. Een kaarsje opsteken, het kersthuisje op het kerkplein bezoeken. En de levensgrote kerstfiguren bekijken, natuurlijk! Kinderen van groep 3 tot en met groep 6 van Dok12 en De Marke verzorgen er zo een kleurrijke middag mee.


opfris lampje
In de loop van de eeuwen zijn er typische kerstgebruiken ontstaan of overgenomen uit oude gebruiken. Denk aan het opzetten van de kerstboom, het blazen van de midwinterhoorn en het opzetten van een kerststal. Met Maria, Jozef en het Kindje. De os en de ezel. De engel die het grote nieuws bekend maakt. Omgeven door groene takken, als teken van nieuw leven. En kaarsjes als licht in de donkere wintertijd…
De meeste gebruiken zijn gekoppeld aan (de aankondiging van) het kerstkind Jezus. Ook worden steeds meer gebruiken overgenomen uit andere landen, die zich vermengen met onze gebruiken: de kerstman, winterse landschappen…

Driekoningen (zaterdag 4 januari v.a. 18.00 uur)
Het feest van Driekoningen besluit de kerstperiode. In de St. Josephkerk is het feest voor jong en oud rond het verhaal van Caspar, Melchior en Balthasar, de wijzen uit het oosten die de ster volgden en in Bethlehem het kind Jezus bezochten. Vanaf 18.00 uur kun je pannenkoeken en soep komen eten in onze Parochiezaal St. Joseph. De kinderen gaan op zoek naar de boon in het koningsbrood. En wie dit jaar de koning(in) is, hoor je dan in de eucharistieviering -met oog op kinderen- om 19.00 uur.


En met het feest van Driekoningen eindigt een mooie kersttijd in Vathorst en Hooglanderveen. De St. Josephkerk is ook in 2020 iedere week geopend voor gebed, vieringen, aandacht, een kaarsje en ontmoeting. Neem gerust een kijkje op de andere pagina’s van deze website.
En bij vragen,
neem gewoon contact met ons op!


>>>>>>> Bouw je eigen kerststal-kijkdoos, download hier de knipplaat! <<<<<<<