>>>   Oliebollen van VV Hooglanderveen bestellen? Klik hier! <<<

Welkom!  Vathorst en Hooglanderveen vieren samen Kerst!

 Het Kerstfeest in de warm versierde St. Josephkerk. Vieringen voor jong en oud, zodat je als kerstganger altijd een plekje hebt!


Driekoningen (7 januari 10.00/11.00 tot 12.00 uur)
Het feest van Driekoningen besluit de kerstperiode. In de St. Josephkerk is het feest voor jong en oud rond het verhaal van Caspar, Melchior en Balthasar, de wijzen uit het oosten die de ster volgden en in Bethlehem het kind Jezus bezochten. We gaan op zoek naar de koning in ons midden! Ter voorbereiding op dit feest is er om 10.00 uur een ZondagsOntbijt in de Parochiezaal St. Joseph. We gaan op zoek naar de boon in het Driekoningenbrood en kronen daarmee de koning! Om 11.00 uur is de feestelijke eucharistieviering in onze kerk.


En met het feest van Driekoningen eindigt een mooie kersttijd in Vathorst en Hooglanderveen. De St. Josephkerk is ook in 2018 iedere week geopend voor gebed, vieringen, aandacht, een kaarsje en ontmoeting. Neem gerust een kijkje op de andere pagina’s van deze website.
En bij vragen,
neem gewoon contact met ons op!


opfris lampje
Maar, wat vieren we eigenlijk met het Kerstfeest? Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: de geboorte van Jezus, een verterend kindje in de stal van Bethlehem. Op Kerstavond hoor je het bijbelverhaal erover, opgetekend door Lucas. Je kunt het verhaal hier alvast lezen!
Kerstmis, de geboorte van Jezus, is het begin van een kort, maar indrukwekkend leven van -zo geloven christenen- de Zoon van God. Hij laat zien wat goed leven betekent, wijst ons de weg die we in ons leven gaan en is ons nabij in lijden en dood. Kortom: de geboorte van Jezus is een moment om te vieren.

Kerstconcert
Muziekvereniging Animato geeft haar jaarlijkse kerstconcert op 22 december in de St. Josephkerk. Deze keer is het thema An Old Fashioned Christmas. Het concert begint om 20.00 uur, de deur is om 19.30 uur geopend. De toegang is gratis!

Kleuterkerst (24 december 17.00 tot 17.30 uur)geboorte_kerst_2013
Jezus zei later in zijn leven ‘laat de kinderen tot Mij komen’. Daarom verdienen de peuters en kleuters jaarlijks de primeur! Om 17.00 uur vieren we met de allerkleinsten en hun mama’s /papa’s /oma’s /opa’s het kerstfeest. In een half uur leven de kinderen naar het grote moment dat het kindje Jezus in de kribbe wordt gelegd. Een viering waar de peuters en kleuters echt helemaal Kerst kunnen vieren, omdat stil zitten niet echt nodig is.
* Tip: de overige vieringen zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar

Familiekerst (24 december 19.00 tot 20.15 uur)kerststal_kisi
De traditionele familieviering, ook ‘herdertjesmis’ genoemd. Een viering speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar. Het Kinderkerstkoor zingt met enthousiaste kinderen en alle aanwezigen bekende en onbekende kerstliederen en je moet niet raar opkijken als pastoor Tuan je uitnodigt in optocht naar de kerststal te komen.
* Tip: de kerk zit vol, dus kom op tijd. Vanwege voorschriften mogen we geen stoelen bijplaatsen

Zalige Kerstnacht (24 december 22.00 tot 23.00 uur)
De ultieme kerstnachtviering, met warme (samenzang-)kerstliederen, verhalen en het kaarslicht bij de kerststal. De kerstnacht leent zich voor inspirerende verhalen bij kaarslicht. Op de achtergrond klinken bekende kerstliederen, die je het liefst mee wilt zingen. Daar zorgt het Gemengd Koor zeker voor. En gesterkt door de verhalen die verteld worden, ga je zelf naar de kerststalfamiliekerst_2013 om jouw wensen bij het kind Jezus neer te leggen en te delen met mensen die het (misschien nog wel meer) nodig hebben.
* Tip: kies voor deze viering als je kinderen ouder zijn dan 12 jaar of als je net wat meer rust zoekt


opfris lampjeKerstmis vieren doen we uitgebreid en feestelijk in de St. Josephkerk. Daarvoor worden de kerstklokken geluid, deze kondigen het blijde nieuws aan. Door het jaar klinken er vaak twee, maar bij zo’n feest als Kerstmis luiden we graag alle drie de klokken.
Luister maar op 24 en 25 december! Een kwartier voor aanvang van alle vieringen luiden de feestklokken 7 minuten en zo dragen we ook bij aan dat typische kerstgevoel in Vathorst en Hooglanderveen. Want, of je nou naar de kerk komt of niet, klokgelui hoort er -zeker op deze dagen- echt bij!

kerststal_2011eerste kerstdag (25 december 11.00 tot 12.15 uur)
Na de drukte van de nacht volgt de gemoedelijke, maar meer dan feestelijke eucharistieviering met muzikale ondersteuning van de Oecumenische Cantorij Oorsprong. Hoe gaat het verhaal eigenlijk verder? Wat gebeurt er na de kerstnacht in Bethlehem? Pastor Roderick Vonhögen doet het graag voor je uit de doeken! Aansluitend is er heerlijke koffie / thee / limonade met een kerstkransje in de Parochiezaal.

eerste kerstdag (25 december 15.00 tot 16.00 uur)
Even de benen strekken of gezellig met je (klein-)kinderen een bezoekje brengen aan de kerststal. Een kaarsje opsteken, het kersthuisje op het kerkplein bezoeken. Het maakt Kerstmis compleet!


opfris lampje
In de loop van de eeuwen zijn er typische kerstgebruiken ontstaan of overgenomen uit oude gebruiken. Denk aan het opzetten van de kerstboom, het blazen van de midwinterhoorn en het opzetten van een kerststal. Met Maria, Jozef en het Kindje. De os en de ezel. De engel die het grote nieuws bekend maakt. Omgeven door groene takken, als teken van nieuw leven. En kaarsjes als licht in de donkere wintertijd…
De meeste gebruiken zijn gekoppeld aan (de aankondiging van) het kerstkind Jezus. Ook worden steeds meer gebruiken overgenomen uit andere landen, die zich vermengen met onze gebruiken: de kerstman, winterse landschappen…