>>> De oliebollenactie van vv Hooglanderveen vind je hier.

Welkom!  Vathorst en Hooglanderveen vieren samen Kerst!

 Het Kerstfeest in de warm versierde St. Josephkerk. Vieringen voor jong en oud, zodat je als kerstganger altijd een plekje hebt!


opfris lampje
Maar, wat vieren we eigenlijk met het Kerstfeest? Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: de geboorte van Jezus, een verterend kindje in de stal van Bethlehem. Op Kerstavond hoor je het bijbelverhaal erover, opgetekend door Lucas. Je kunt het verhaal hier lezen!
Kerstmis, de geboorte van Jezus, is het begin van een kort, maar indrukwekkend leven van -zo geloven christenen- de Zoon van God. Hij laat zien wat goed leven betekent, wijst ons de weg die we in ons leven gaan en is ons nabij in lijden en dood. Kortom: de geboorte van Jezus is een moment om te vieren.

Driekoningen (zondag 6 januari 11.00 tot 12.15 uur)
Het feest van Driekoningen besluit de kerstperiode. In de St. Josephkerk is het feest voor jong en oud rond het verhaal van Caspar, Melchior en Balthasar, de wijzen uit het oosten die de ster volgden en in Bethlehem het kind Jezus bezochten. De kinderen gaan in de Kinderwoorddienst op zoek naar de koning in ons midden! Ze gaan op zoek naar de boon in het Driekoningenbrood en kronen daarmee de koning! Wie het dit jaar wordt, hoor je in de feestelijke eucharistieviering.


En met het feest van Driekoningen eindigt een mooie kersttijd in Vathorst en Hooglanderveen. De St. Josephkerk is ook in 2019 iedere week geopend voor gebed, vieringen, aandacht, een kaarsje en ontmoeting. Neem gerust een kijkje op de andere pagina’s van deze website.
En bij vragen,
neem gewoon contact met ons op!


>>>>>>> Bouw je eigen kijkdoos, download hier de knipplaat! <<<<<<<


Kerst op Schoot (maandag 24 december 17.00 tot 17.30 uur)
Jezus zei later in zijn leven ‘laat de kinderen tot Mij komen’. Daarom verdienen de peuters en kleuters jaarlijks de primeur! Om 17.00 uur vieren we met de allerkleinsten en hun mama’s /papa’s /oma’s /opa’s het kerstfeest. In een half uur leven de kinderen naar het grote moment dat het kindje Jezus in de kribbe wordt gelegd. Een viering waar de peuters en kleuters helemaal Kerst kunnen vieren, omdat stil zitten niet echt nodig is.
* Tip: de overige vieringen zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar

Herdertjesmis (maandag 24 december 19.00 tot 20.15 uur)
De traditionele familieviering. Een viering speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar. Het Kinderkerstkoor zingt met enthousiaste kinderen en alle aanwezigen bekende en onbekende kerstliederen en je moet niet raar opkijken als pastor Roderick je uitnodigt in optocht naar de kerststal te komen.
* Tip: de kerk zit vol, dus kom op tijd. Vanwege voorschriften mogen we geen stoelen bijplaatsen

Kerstnacht (maandag 24 december 21.30 tot 22.45 uur)
We vieren de Kerstnacht met een grote jongerenviering: warme kerstliederen en een verrassend actueel verhaal rond de kerststal. Want het overkwam Maria, maar wat zegt het jou anno 2018? De Young Spirits zingen internationale kerstliederen. En dan ga je zelf naar de kerststal om jouw wensen bij het kind Jezus neer te leggen en te delen met mensen die het (misschien nog wel meer) nodig hebben.
* Tip: kies voor deze viering als je kinderen ouder zijn dan 12 jaar of als je net wat meer rust zoekt


opfris lampjeKerstmis vieren doen we uitgebreid en feestelijk in de St. Josephkerk. Daarvoor worden de kerstklokken geluid, deze kondigen het blijde nieuws aan. Door het jaar klinken er vaak twee, maar bij zo’n feest als Kerstmis luiden we graag alle drie de klokken.
Luister maar op 24 en 25 december! Een kwartier voor aanvang van alle vieringen luiden de feestklokken 7 minuten en zo dragen we ook bij aan dat typische kerstgevoel in Vathorst en Hooglanderveen. Want, of je nou naar de kerk komt of niet, klokgelui hoort er -zeker op deze dagen- echt bij!

kerststal_2011eerste kerstdag (dinsdag 25 december 11.00 tot 12.15 uur)
Na de drukte van de nacht volgt de gemoedelijke, maar meer dan feestelijke kerstviering met muzikale ondersteuning van het Gemengd Koor. Hoe gaat het verhaal eigenlijk verder? Wat gebeurt er na de kerstnacht in Bethlehem? De kinderen maken in de Kinderwoorddienst een eigen kerstspel! Aansluitend is er heerlijke koffie / thee / limonade met een kerstkransje in Parochiezaal St. Joseph.

eerste kerstdag (dinsdag 25 december 15.00 tot 16.00 uur)
Even de benen strekken of gezellig met je (klein-)kinderen een bezoekje brengen aan de kerststal. Een kaarsje opsteken, het kersthuisje op het kerkplein bezoeken. En de grote tentoonstelling met Kerstkijkdozen bekijken, natuurlijk! Kinderen van groep 3 tot en met groep 6 van Dok12 en De Marke verzorgen er een kleurrijke middag mee.


opfris lampje
In de loop van de eeuwen zijn er typische kerstgebruiken ontstaan of overgenomen uit oude gebruiken. Denk aan het opzetten van de kerstboom, het blazen van de midwinterhoorn en het opzetten van een kerststal. Met Maria, Jozef en het Kindje. De os en de ezel. De engel die het grote nieuws bekend maakt. Omgeven door groene takken, als teken van nieuw leven. En kaarsjes als licht in de donkere wintertijd…
De meeste gebruiken zijn gekoppeld aan (de aankondiging van) het kerstkind Jezus. Ook worden steeds meer gebruiken overgenomen uit andere landen, die zich vermengen met onze gebruiken: de kerstman, winterse landschappen…