kwd1In onze geloofsgemeenschap vieren we veel met kinderen. Door het jaar met Kinderwoorddiensten, Familievieren en in contact met de katholieke scholen. Maar er zijn meer momenten dat kinderen een streepje voor hebben: bijvoorbeeld tijdens Sint Maarten, op Palmzondag, met Kerstmis en Pasen.
meehelpen_c
Kinderwoorddienst en crèche
Eens in de twee weken is er op zondag tijdens de viering een speciale Kinderwoorddienst. In de Kinderwoorddienst worden de kinderen door middel van verhalen en activiteiten op hun niveau onderricht over de lezingen van dat weekeinde. Regelmatig wordt er iets geknutseld, wat de kinderen mee naar huis mogen nemen. Tijdens deze vieringen is er -na de verbouw- ook crèche voor de allerkleinsten.

Palmpasen en Pasen
paastuin_konijnen_2015De week voor Pasen viert de Kerk de intocht van Jezus in Jeruzalem. In onze geloofsgemeenschap vieren we die intocht met een palmpasenoptocht, rond de kerk. De kinderen trekken met hun palmpasenstok naar het Zorgcentrum en door de wijken achter de kerk. Aansluitend is er een feestelijke viering waarin de palmtakjes gewijd worden, die naar huis genomen kunnen worden. Op Paaszaterdag is er ieder jaar een laagdrempelig paasprogramma gericht op gezinnen. pasen_kerk_2015Zo was de Zandtovenaar te gast en vieren we sinds 2014 Paaszaterdag in de openlucht: de PaasTuin.
Op Paaszondag is er een feestelijke eucharistieviering met een grote Kinderwoorddienst, waar het Licht van Jezus echt gaat branden. Na deze viering is er eieren zoeken in het bos naast de kerk.

Als je met het maken van jouw palmpasenstok bezig bent, merk je dat deze uit verschillende onderdelen bestaat. Die delen zijn niet voor niets gekozen. palmpasen_2014_aElk hebben ze een betekenis. Zo is de vorm van de Palmpasenstok een kruis. Het is daardoor het symbool van het kruis waaraan Jezus voor ons stierf (Goede Vrijdag). De stok wordt met een aantal traditionele symbolen versierd. Allereerst de groene takjes (meestal buxus). Deze verwijzen naar de palmtakken, die de mensen gebruikten om Jezus toe te zwaaien bij zijn intocht in Jeruzalem (Palmpasen). Bovenop de stok wordt een haantje van brooddeeg geprikt. Deeg is een teken van leven en kiemkracht. Het brood verwijst naar het breken van het brood door Jezus tijdens het Laatste Avondmaal (Witte Donderdag). De haan is het symbool van de haan, die drie maal kraaide nadat Petrus drie maal had gezegd Jezus niet te kennen (Goede Vrijdag). Het snoep, paaseitjes, pinda’s en/of vers fruit dat aan de stok wordt gehangen, geeft aan dat Pasen een feest is.

Sint Maarten
stmaarten_klein_cOp de feestdag van Sint Maarten (11 november) is er in onze kerk een een viering rond St. Maarten. De heilige, die zijn mantel deelde met een arme aan de poort van de stad. Voorafgaand aan de viering is er een lampionnenoptocht door het dorp. Daarna gaan de kinderen samen met de pastor de kerk binnen. Er wordt ook letterlijk gedeeld met de inzameling van houdbare lekkernijen en kinderspeelgoed voor Voedselfocus Amersfoort. Na afloop van de viering kunnen de kinderen bij de pastorie naast de kerk een snoepje gaan halen. Indien mogelijk deelt de pastor zelf lekkernijen uit.

Kerstmis
geboorte_kerst_2013Voor de allerkleinsten is er op Kerstavond een speciale peuter-kleuterviering waarin het kerstverhaal verteld wordt en er veel gezongen wordt. Daarna is er een familieviering voor de iets oudere kinderen, hun ouders en oma’s en opa’s.
Op Eerste Kerstdag is er een opvallende activiteit rond de Kerststal. Na de traditie van het Kindje Wiegen heeft de geloofsgemeenschap gekozen voor een andere opzet. Met een grote Kerst-Kijkdozen-Tentoonstelling van 250 kijkdozen door kinderen van de drie katholieke basisscholen gemaakt en heuse Engelenkoren rond de kerststal.

TwitterFacebookPinterestNUjijEmailMeer...