Een viering in de katholieke kerk. De een geniet van de typische rituelen en symbolen, de ander krijgt er gewoon geen vinger achter. Daarom is er de OpfrisMis: voor iedereen die wil horen waarom een viering in de katholieke kerk gevierd wordt zoals die nu is.

OpfrisMis Instructie

Hoe zet je een volledige OpfrisMis in elkaar? Hoe ga je te werk? Er zijn een paar stappen die je moet zetten om een inspirerende viering neer te zetten.

  • Van belang zijn enkele zaken: een enthousiaste groep vrijwilligers, volledige medewerking van de pasto(o)r, een duidelijke lector, oplettende acolieten/misdienaars, een heldere commentator en een zuiver zingend koor. Want je wilt dat de viering ook voor mensen die niet (zo vaak) in de kerk komen inspirerend en uitnodigend werkt.
  • Dat betekent dus dat de viering echt niet veel langer mag duren dan gewoonlijk in je parochiekerk. En dus kan het handig zijn om met voorganger en koor af te spreken dat zij hun welkom, preek en liederen niet te lang maken.
  • Kies een duidelijke commentator. Dit is een betrokken gelovige (v/m) die helder wat uitleg kan geven tijdens de viering. Daarmee hou de overige rollen in de viering helder, omdat een commentator niet al te vaak in een viering een rol speelt. De commentator legt in korte bewoordingen uit wat er in de volgende fase van de viering gebeurt. Het is van belang dat alle betrokkenen weten wat de rol van de commentator is, en ook (bijvoorbeeld via een draaiboek) weten wanneer de commentator de uitleg geeft.
  • Daarnaast is een aantrekkelijk en duidelijk liturgieboekje van belang. De aanwezigen willen mee kunnen lezen, en waar dat niet mogelijk is geen overbodige, andere teksten voorgeschoteld krijgen. Hou alles eenduidig!
  • Zorg dat je vooraf de orde van dienst doorgesproken hebt en ook met pasto(o)r, lector en acolieten/misdienaars kort geoefend hebt.
  • Zorg na de viering dat er ruimte is voor ontmoeting. Vaak hebben aanwezigen nog vragen en willen graag meer weten over de geloofsgemeenschap.

Welkom                    Downloads                    Geluidsfragmenten                     Links                      Contact