Welkom! Je viert hier samen een zalig Kerstfeest!

Het Kerstfeest in de warm versierde St. Josephkerk. Alle vieringen zijn ook online te zien via Facebook en deze site.

In verband met de coronamaatregelen is NIET mogelijk om op kerstavond in de kerk mee te vieren. Op andere momenten ben je welkom, maar dien je wel te reserveren. Dat kan via deze website. Als er -helaas- geen plek meer in de herberg is, dan krijg je bericht dat je dan online met ons kunt meevieren. Dat kan via deze site én onze Facebookpagina!


Kom in Kerststemming
Maak thuis alvast een mooi wiegje voor het kindje Jezus. Een leuke knutselplaat, die ook verspreid is op drie basisscholen in Vathorst en Hooglanderveen. Download de knutselplaat hier. Je kunt ook het doeboekje van Vier Kerstmis downloaden.


opfris lampjeMaar, wat vieren we eigenlijk met het Kerstfeest? Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: de geboorte van Jezus, een vertederend kindje in de stal van Bethlehem. Op Kerstavond hoor je het bijbelverhaal erover, opgetekend door Lucas. Je kunt het verhaal hier lezen! Kerstmis, de geboorte van Jezus, is het begin van een kort, maar indrukwekkend leven van -zo geloven christenen- de Zoon van God. Hij laat zien wat goed leven betekent, wijst ons de weg die we in ons leven gaan en is ons nabij in moeilijker tijden. Kortom: de geboorte van Jezus is een moment om te vieren.


Familiekerst met de GospelKidz (vrijdag 24 december 19.00 tot 20.00 uur – VIER HIER ONLINE MEE)
Een online samenkomst rond de kerststal, met kaarslicht, verhalen en stemmige zang van de GospelKidz. Je volgt in de onlineviering het verhaal van de herders, die nieuwsgierig gemaakt op weg gaan naar de plek waar het kindje Jezus is geboren. Wat zullen ze daar zien en wat doen ze daarna weer op weg naar hun schaapskuddes? Steek thuis een kaarsje aan, en volg bij je eigen kerstboom of kerststal dit warme uur.


opfris lampjeKerstmis vieren doen we normaal gesproken uitgebreid en feestelijk in de St. Josephkerk. Dit jaar ietsje minder, maar hopelijk kun je thuis met ons meevieren. Om de feeststemming te verhogen worden de kerstklokken geluid, deze kondigen het blijde nieuws aan. Door het jaar klinken er vaak twee, maar bij zo’n feest als Kerstmis luiden we graag alle drie de klokken. Luister maar op 24 en 25 december! Zo dragen we ook bij aan dat typische kerstgevoel in Vathorst en Hooglanderveen. Want, of je nou naar de kerk komt of niet, klokgelui hoort er -zeker op deze dagen- echt bij!


eerste kerstdag (zaterdag 25 december 11.00 tot 12.00 uur) – de kerk is volgeboekt, VIER HIER ONLINE MEE
We vieren Kerstmis in de St. Josephkerk met een kerst-communieviering om 11.00 uur. Er is ook kinderwoorddienst voor basisschoolleerlingen. Voorganger is diaken Frank Sieraal, de zang van de Veen Vocals.

eerste kerstdag (15.00 tot 16.00 uur – open doorloop, mondkapje verplicht)
Oudjaars- en Nieuwjaarsdag (14.00 tot 16.00 uur – open doorloop, mondkapje verplicht)
Open Kerststal. Je bent welkom om de kerststal te bekijken, een kaarsje op te steken en te genieten van meditatieve muziek. En vergeet niet om even een kijkje te nemen door de ruiten van het wonderlijke kersthuisje op het plein!


opfris lampjeIn de loop van de eeuwen zijn er typische kerstgebruiken ontstaan of overgenomen uit oude gebruiken. Denk aan het opzetten van de kerstboom, het blazen van de midwinterhoorn en het opzetten van een kerststal. Met Maria, Jozef en het Kindje. De os en de ezel. De engel die het grote nieuws bekend maakt. Omgeven door groene takken, als teken van nieuw leven. En kaarsjes als licht in de donkere wintertijd… De meeste gebruiken zijn gekoppeld aan (de aankondiging van) het kerstkind Jezus. Ook worden steeds meer gebruiken overgenomen uit andere landen, die zich vermengen met onze gebruiken: de kerstman, winterse landschappen…


Driekoningen (zondag 2 januari 11.00 tot 12.00 uur)
De kerstvakantie sluiten we af op het feest van de drie koningen die de stal bezoeken. Een magisch verhaal met wijsheid en mooie geschenken voor het kindje Jezus. Voorganger is diaken Frank Sieraal, de zang van het Gemengd Koor. Er is tijdens de viering ook kinderwoorddienst voor basisschoolleerlingen, waar de we de nieuwe vierde Koning gaan kiezen! Je bent welkom na aanmelding via deze website.


En met het feest van Driekoningen eindigt een mooie kerstperiode in Vathorst en Hooglanderveen. De St. Josephkerk is ook in 2022 iedere week geopend voor gebed, vieringen, aandacht, een kaarsje en ontmoeting. Neem gerust een kijkje op de andere pagina’s van deze website.
En bij vragen,
neem gewoon contact met ons op!