Welkom om samen Kerst te vieren!

Het Kerstfeest in de warm versierde St. Josephkerk. Alle vieringen zijn ook online te zien via Facebook en deze site.

In onze St. Josephkerk vieren we op verschillende momenten het grote feest van Jezus’ geboorte. Vanwege de verwachte aanloop vragen we je te kiezen voor een viering die het meest aansluit bij je (gezins-)situatie. Kom in Kerststemming en maak thuis alvast een mooi lichtje voor het kindje Jezus. Een leuke knutselplaat download je hier.


opfris lampjeMaar, wat vieren we eigenlijk met het Kerstfeest? Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: de geboorte van Jezus, een vertederend kindje in de stal van Bethlehem. Op Kerstavond hoor je het bijbelverhaal erover, opgetekend door Lucas. Je kunt het verhaal hier lezen! Kerstmis, de geboorte van Jezus, is het begin van een kort, maar indrukwekkend leven van -zo geloven christenen- de Zoon van God. Hij laat zien wat goed leven betekent, wijst ons de weg die we in ons leven gaan en is ons nabij in moeilijker tijden. Kortom: de geboorte van Jezus is een moment om te vieren.


Kleuterkerst op Schoot (zondag 24 december 17.00 tot 17.30 uur)
Een samenkomst rond de kerststal met de allerkleinsten. De peuters en kleuters horen het verhaal van de stal in Bethlehem en kijken samen uit naar het moment dat het Kindje Jezus in de kribbe wordt gelegd. Geschikt voor alle kinderen tot en met 6 jaar.

Familiekerst met de GospelKidz (zondag 24 december 19.00 tot 20.15 uur – VIER HIER ONLINE MEE)
Een samenkomst rond de kerststal, met verhalen en stemmige zang van de GospelKidz. Je volgt het verhaal van de herders die een ster volgen tot het plekje waar het kindje Jezus is geboren. Voorganger is pastor Gé Nijland. Deze viering is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun ouders.

Zalige Kerstnacht (zondag 24 december 22.00 tot 23.00 uur)
Een samenkomst in een met kaarslicht verlichte kerk. Je hoort verhalen die raken en krijgt de mogelijkheid je eigen gedachten en gebeden bij het Kind Jezus neer te leggen. De samenzang wordt begeleid door de Veen Vocals. Deze viering is geschikt voor iedereen van 13 tot 99 jaar.


opfris lampjeKerstmis vieren doen we uitgebreid en feestelijk in de St. Josephkerk. Om de feeststemming te verhogen worden de kerstklokken geluid, deze kondigen het blijde nieuws aan. Door het jaar klinken er vaak twee, maar bij zo’n feest als Kerstmis luiden we graag alle drie de klokken. Luister maar op 24 en 25 december! Zo dragen we ook bij aan dat typische kerstgevoel in Vathorst en Hooglanderveen. Want, of je nou naar de kerk komt of niet, klokgelui hoort er -zeker op deze dagen- echt bij!


eerste kerstdag (maandag 25 december 11.00 tot 12.00 uur)
We vieren het tradionele Kerstfeest in de St. Josephkerk met een kerst-communieviering om 11.00 uur. Voorganger is pw. Sebastiaan Benders, de zang van het Dameskoor St. Henricus.

eerste kerstdag (15.00 tot 16.00 uur – open doorloop)
Open Kerststal. Je bent welkom om de kerststal te bekijken, een kaarsje op te steken en te genieten van meditatieve muziek. En vergeet niet om even een kijkje te nemen door de ruiten van het wonderlijke kersthuisje op het plein!


opfris lampjeIn de loop van de eeuwen zijn er typische kerstgebruiken ontstaan of overgenomen uit oude gebruiken. Denk aan het opzetten van de kerstboom, het blazen van de midwinterhoorn en het opzetten van een kerststal. Met Maria, Jozef en het Kindje. De os en de ezel. De engel die het grote nieuws bekend maakt. Omgeven door groene takken, als teken van nieuw leven. En kaarsjes als licht in de donkere wintertijd… De meeste gebruiken zijn gekoppeld aan het kerstkind Jezus. Ook worden steeds meer gebruiken overgenomen uit andere landen, die zich vermengen met onze gebruiken: de kerstman, winterse landschappen…


H. Familie (zaterdag 30 december 19.00 tot 20.00 uur)
Het jaar sluiten we af met een eucharistieviering in onze kerk. We vieren het feest van de heilige familie en komen samen rond de kerststal.

Driekoningen (zaterdag 6 januari 19.00 tot 20.15 uur)
De kerstvakantie sluiten we af op het feest van de drie koningen die de stal bezoeken. Een magisch verhaal met wijsheid en mooie geschenken voor het kindje Jezus. Voorganger is pastor Gé Nijland, de zang van het Gemengd Koor Soli Deo Gloria. Er is tijdens de viering ook kinderwoorddienst voor basisschoolleerlingen, waar de we de nieuwe vierde Koning gaan kiezen!


En met het feest van Driekoningen eindigt een mooie kerstperiode in Vathorst en Hooglanderveen. De St. Josephkerk is ook in 2024 iedere week geopend voor gebed, vieringen, aandacht, een kaarsje en ontmoeting. Neem gerust een kijkje op de andere pagina’s van deze website.
En bij vragen,
neem gewoon contact met ons op!