Terugblik: lockdown Kerst

We kunnen terugkijken op een mooie kerstperiode in onze St. Josephkerk. Ondanks de beperkingen van de lockdown en de coronacrisis en daarmee het ontbreken van de traditionele drukbezochte kerstvieringen.

De zichtbare aanloop naar Kerstmis begon eind november met de bouw van de kerststal, die gedurende de Advent verder vorm kreeg. Stap voor stap werd de stal gevuld totdat het kindje Jezus op Kerstavond in de kribbe gelegd kon worden. De kinderen hebben in hun eigen woorddienst een speciale kerstboom versierd. Daarvoor kregen ze wekelijks een brief van boven.

Leerlingen van De Marke, Dok12 en de St. Josephschool hebben honderden engeltjes geknutseld. De kleurrijke engeltjes speelden een rol in de FamilieKerst en vlogen van daaruit naar de ouderen in St. Pieters en Bloklands Gasthuis en zorgcentrum St. Jozef. Daarmee is er een mooie verbinding gelegd tussen de scholen, kerk en de ouderen in onze wijken.
En we hebben ons aangesloten bij de kerstpakkettenactie van de kerken in Amersfoort-Noord. Daarvoor zijn tasjes met een cadeaubon en een kerstwens naar mensen in armoede gebracht. ‘Zo bijzonder om te overhandigen, mensen waren echt emotioneel en blij met deze aandacht in coronatijd’, aldus een van onze vrijwilligers.

Om met een feestelijk gevoel naar het grote feest toe te kunnen leven, konden we een week voor Kerstmis online genieten van een mooi adventsconcert vanuit onze kerk. Meer dan 400 mensen hebben via onze website en facebookpagina het concert ‘bezocht’.

Vanwege de lockdown kon Kerstavond alleen online gevierd worden. En dat is massaal gedaan: met 700 streams voor de Familiekerst. Met de GospelKidz en het verhaal van herdersjongen Jesse een warme vriering rond de kerststal. De internationale kerstnachtviering met pastor Roderick Vonhögen en diaken Frank Sieraal is wereldwijd 1600 keer bekeken. Op Kerstmorgen vierden we in het bijzijn van 30 parochianen de Kerstmis, ook thuis hebben 250 mensen dat vroege feest meegevierd.
Om iedereen de gelegenheid te geven om de kerststal in onze kerk te bekijken, hebben vrijwilligers tot en met Driekoningen de stal dagelijks geopend. Iedere dag kwamen er tientallen gezinnen en ouderen even een kijkje nemen of een kaarsje opsteken. In combinatie met het kersthuisje op het kerkplein even een leuk uitje in lockdowntijd. Zeker als er live-muziek in de kerk gespeeld werd.

Lennard I is de vierde koningEn traditiegetrouw hebben we op het feest van Driekoningen een nieuwe vierde koning gekozen. Na Wendel II is dit jaar de eer te beurt gevallen aan Lennard I. Gekroond bracht hij extra geschenken naar het kindje Jezus. En wie weet komen we koning Lennard I de komende tijd nog eens tegen bij de stal, die tot 2 februari in onze kerk blijft staan.

Heel veel dank aan alle vrijwilligers die Kerst in de St. Josephkerk in deze moeilijke coronatijd toch mogelijk hebben gemaakt.
De kerstvieringen zijn nog te zien via onze Facebookpagina.