Dierenzegen op 4 oktober

Al enkele jaren wordt er op 4 oktober een Dierenzegen gehouden bij de St. Josephkerk. Op deze officiële feestdag van Franciscus van Assisi worden kleine en grote huisdieren in het zonnetje gezet en mét hun baasjes gezegend.

Werelddierendag is sinds 1931 gekoppeld aan de sterfdag van Franciscus van Assisi. En dat is niet per ongeluk, want in de verhalen over Franciscus komt zijn zorg en liefde voor voor de dieren tot uiting. Om Dierendag te vieren en het verhaal van Franciscus in herinnering te brengen, houden we een speciaal moment om het verbond en de liefde tussen mens en dier vorm te geven.

Zegen

Want dieren zijn belangrijk: ze maken mensen blij, kunnen eenzaamheid verdrijven, helpen bij een handicap, brengen mensen in contact met andere mensen. Voor kinderen is het een kameraadje, die altijd zin heeft om te spelen. Dit verbond tussen mens en dier wordt zondag 4 oktober gezegend. Om 09.00 uur vertelt pastoor Joachim Skiba voorin de kerk het verhaal van Franciscus. De kinderen mogen hun favoriete knuffel meenemen, een klein huisdier of een foto van het huisdier. Daarna volgt de eucharistieviering, met voor de kinderen een eigen kinderwoorddienst. Aansluitend aan de viering is om 10.15 uur de dierenzegening op het kerkplein in Hooglanderveen. Iedereen met kleine en grote huisdieren is dan ook van harte welkom om aanwezig te zijn.

In verband met de beperkte ruimte in de kerk, is het mogelijk een zitplaats te reserveren. Bij de Dierenzegen op het kerkplein houden de aanwezigen rekening met elkaar door 1,5 meter afstand te houden.