Ontbijt over hulp Oekraïne

We hebben in onze gemeenschap regelmatig aandacht voor de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Ook afgelopen weekend stond het Zondags Ontbijt stil bij deze vreselijke situatie.

Parochiane Anna Pownall kwam tijdens het Zondags Ontbijt vertellen over haar familie in oorlogsgebied, de hulp die zij geeft en de steun die ze vanuit de GGZ aan vluchtelingen kan geven. Anna startte in het begin van de oorlog een persoonlijke hulpactie voor de getroffen bevolking en via haar werk kan zijn nu vluchtelingen in Nederland psychologisch bijstaan.

Aandachtig gehoor voor Anna’s verhaal

Een indrukwekkend verhaal, waarin ruimte was voor verdriet, boosheid, maar ook hoop. ‘Het is een vreselijke situatie, ongewild voor zowel de Oekraïners als de Russen’, vertelt Anna. ‘We leefden zo lang met elkaar, nog niet zo lang geleden maakten we deel uit van de Sovjet Unie. En nu staan we tegenover elkaar. Ongewild. Al die moeders die hun zonen naar het front moeten sturen. Vreselijk.’

Vanuit Nederland ondersteunt Anna haar familie en vrienden met de donaties die binnenstromen. ‘Daarvan kunnen de eerste levensbehoeften gekocht worden, en door mijn contacten daar komen deze ook op de juiste plekken terecht.’ Maar Anna doet meer. ‘Een vriendin belde en wist niets te doen. Ik heb haar aangemoedigd om haar talent in te zetten: tekenen en schrijven.’ Ze laat een tekening van een flamingo zien. ‘Ga sprookjes maken, daar is echt behoefte aan. Zo moedigde ik haar aan. En dit is het hoopvolle resultaat, voor al die grootouders die hun kleinkinderen verhalen moeten blijven vertellen.’

Hulp

Je kunt Anna helpen door een donatie te doen op op IBAN-rekeningnummer NL44 ABNA 0577 0775 03 t.n.v. Anna Pownall, onder vermelding CHERNOVTSY. De donaties gaan rechtstreeks naar haar bekende hulpprojecten in Oekraïne. Ook is de Mariakapel achter in de kerk is dagelijks geopend voor stil gebed en een kaarsje. We vragen je speciaal voor Oekraïne te bidden. Om vrede en kracht voor de vele vluchtelingen. Als oproep voor vrede luiden we iedere maandagavond om 19.00 uur onze klokken.